En rød tråd, eller sammenheng i tekst

Metaforen "rød tråd" er kjent av de fleste, og sier noe om koherens (sammenheng) i tekst. Enkel og velbrukt metafor som ikke har mistet sin virkning trass i flittig bruk. (Ida WH) Bildet er "Rød tråd", billedvev av Kari Vevle, 1999. Bildekilde: www.kik.no/verk.jsp?id=T7096509)

Kommentarer:
Postet av: Marion Federl

Er det så sikkert at alle fortsatt forstår metaforen "rød tråd" i tider der de fleste har et heller fjernt forhold til det dagliglivets område som metaforen er hentet fra, nemlig strikking, veving og andre typer håndarbeid?

Jeg har en relativt oppvakt og ganske leselysten 15-åring hjemme. En dag hun holdt på å lese til en KRL-prøve, ropte hun på meg og bad meg forklare følgende setning: "Kirken fungerer som en rød tråd i mange menneskers liv gjennom merkedager som dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser." (Setningen er hentet fra boka Under samme himmel 10, utgitt på Cappelen Forlag). Hun forstod ikke hva skriveren hadde ment og trengte å få forklart innholdet "med reine ord".

Mange av metaforene og ordtakene våre er ekkoer av en verden og en levemåte som ikke lenger finnes (iallfall ikke i vestlige industrialiserte land), og jeg antar at de kommer til å gå ut av språkbruken vår når nye generasjoner ikke lenger kan knytte (også) konkrete forestillinger til det metaforiske uttrykket.

24.apr.2007 @ 21:50
Postet av: Gunn Siri RAdnem

Jeg har brukt en metafor som jeg kaller "Togmetaforen" som erstatning for "den røde tråden", nettopp fordi mange elever/studenter ikke forstår trådmetaforen.

Når man skal skrive en oppgave er det greit å tenke i overskrifter, og jeg ser på disse som stasjonsnavn. De fleste har sittet på et tog og forstår at overskrifter kan virke omtrent som stedsskilt; de forteller hvor man er eller skal - som overskrifter gjør det i en oppgave.

Sitter man på toget til Bergen blir man nemlig svært overrasket hvis det står "San Franscisco" på skiltet. Da får man lyst til å ta en sightseeingtur med kabelbanen der istedet for å fortsette i togsporet til Bergen! Feil overskrift kan altså gi leseren en uvelkommen avsporing....fra teksten.

Apropos metaforer.

02.mai.2007 @ 13:05
Postet av: Ommund C. Vareberg

Men hvor kommer egentlig uttrykket den røde tråd fra? Jeg hadde lenge en uklar forestilling om at det hadde noe å gjøre med en historie om en kar som rullet ut en rød tråd da han gikk inn i en labyrint eller var det en pyramide? Ved hjelp av tråden fant han veien tilbake. Eller hadde det med en rød tråd i et vevd stoff å gjøre? For øvrig foresvever det meg at "Uten en rød tråd" har vært brukt som tittel på en russerevy. Oppslagsverket "Bevingede ord" gir imidlertid klar beskjed og trekker fram Goethe som opphavsmannen til uttrykket: "Den røde tråd ble et vanlig uttrykk etter at Goethe i Die Wahlverwandtschaften 2,2 (1809) hadde fortalt at det gjennom alt den eng. marines tauverk løper en rød tråd som viser at tauverket tilhører marinen. Det var tidligere vanlig i flere land at det var tvunnet en rød tråd inn i tauverk som tilhørte marinen."

24.mai.2007 @ 00:01
Postet av: Jarle Petterson

Det er, som Ommund antyder oppi her, helt korrekt at en russerevy har båret tittelen "Uten en rød tråd". Nærmere bestemt bergensrussens (den røde, rimelig nok) i 1981, hvor jeg selv hadde gleden av å være altmuligmann bak scenen ? i da nylig nedlagte Ole Bull kino, for øvrig.

22.feb.2009 @ 20:05
URL: http://insignificances.com
Postet av: Jannike

Fra Caplex: rød tråd, eg. den røde tråden som er spunnet inn i alt tauverk i den britiske marine for å tilkjennegi at det tilhører kronen. Uttrykket brukes nå om sammenheng, fast linje, indre logikk osv. i artikler, foredrag, taler og lignende.

30.mai.2009 @ 12:29

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5309356