Tangarter i fjæra


Hilde Neverdal har sendt inn denne:
Jeg vil gjerne dele med dere en regle som jeg lærte da jeg studerte biologi ved Levanger Lærerhøgskole. Det var en setning for å huske tangartene i fjæra fra øverst til nederst. Den lyder slik: Sauen gikk ned spiraltrappa for å besøke den blærete grisen som satt og sagde. Altså: Sauetang, spiraltang, blæretang (bildet), grisetang og sagetang! (bildekilde: http://www.namdal.info/ekskursjon/brualg-filer/b2.gif)Avtagende måne (ne)

Kommaregelen om nymånen (Kategori Naturfag) har sitt motstykke i denne: Når man kan skrive en liten a med månen, så er den avtagende. Denne har jeg lært av min kjære tante Sonia Løchen (1908-1998). Hun lærte meg masse om naturen.

Vannbeholdere

Kaktuser og sukkulenter er vannbeholdere. Takk til Kari Rud. (Bildekilde: http://www.kaktus-net.de/image/kaktus3.JPG)
Nymåne

For å huske forskjellen på ny og ne, er denne fin: Når månen er som et komma, så kommer'n. Takk til Kari Rud. (Bildekilde: http://home.online.no/~rhagen2/galleri/luna_ny.jpg)Frøspredning

Frøspredning: Frø bruker mange måter å komme seg rundt på. Noen sitter som passasjerer i pelsen til dyr, mens andre flyr omkring som helikoptere, som for eksempel frøene til løvetannen. Andre igjen får seg en flytur i fuglemager. Takk til Siri Randem. (Bildekilde: http://pharm1.pharmazie.uni-greifswald.de/allgemei/koehler/koeh-135.jpg)

Byggeklossemodellen (cellene i kroppen)

Alle mennesker må ha mat og drikke for å leve. Kroppen er satt sammen av mange celler. Celler er en slags byggeklosser som kroppen er bygd opp av. Alle disse millionene av brikker passer sammen, og blir til et menneske. (Skrevet av en student ved lærerutdanningen, Høgskolen i Vestfold, vår 05.Oppgaven var å lage en fagtekst for 3. klasse) (Bildekilde: http://prosjektexpo.hiof.no/expo04/h04t01/www/byggeklosser2.bmp)

Lastebilsjåføren Bjarne, eller blodomløpet

Blodet reiser rundt og rundt i kroppen. Jobben til blodet er å gi alle delene av kroppen mat og luft. På hjemreisen tar blodet med seg alt søppelet som skal kastes. Vi skal følge bloddråpen Bjarne på en runde rundt i kroppen. Vi kan sammenlikne Bjarne med en lastebilsjåfør som kjører varer rundt til folk og henter søppel hos dem etterpå. Bjarne bor inne i blodårene i kroppen sammen med alle de andre bloddråpene. Mange ganger hver dag drar han på rundreise rundt i hele kroppen. På reisen besøker han armene, bena, hodet og alle organene i kroppen, for eksempel leveren, lungene, nyrene. Bjarne kan flyte fra sted til sted fordi hjertet er en kjempestor pumpe som pumper blodet rundt i kroppen. Bjarne begynner reisen sin med å ta en tur til lungene. Der henter han frisk luft. Etterpå reiser han ned til tynntarmen for å hente mat og drikke, som kroppen trenger for å virke skikkelig. Så reiser Bjarne og alle bloddråpene han kjenner, som en rekke med lastebiler fulle av mat, drikke og frisk luft rundt i kroppen og deler ut til alle de som trenger det. På vei tilbake får Bjarne og de andre med seg alt søppelet som er samlet opp siden sist de var der. Den neste stoppen på reisen til Bjarne er søpleplassen. Leveren og nyrene er to søpleplasser i kroppen. Helt til slutt leverer Bjarne den gamle og brukte luften i lungene og bytter den med ny, frisk luft. Så er Bjarne klar for neste tur rundt i kroppen. (Skrevet av to studenter ved lærerutdanningen, Høgskolen i Vestfold, våren 2005) (Bildekilde: http://animalradio.com/DropBlood.302.jpg)